HTML

Ugocsa Nobilitas

A nemesek országának nemes sajtója. Kíméletlen őszinteség liberálnáci és nemzetikommunista tollakból. Komolyan.

Szeretett barátaink; Michigan

2009.03.06. 18:59 :: Kurtz ezredes

 

Helyreigazításnak adunk helyt először és remélhetőleg utoljára az Ugocsa történetében. Súlyos és megbocsáthatatlan technikai hiba folytán ez az egyébként nagyszerű vidék rossz mappába került, így munkatársaink – bármennyire is értetlenkedtek – kénytelenek voltak kedvezőtlen színben feltüntetni ezt a csodás államot. Fogadja mindenki legőszintébb bocsánatkérésünket.

Michigan az USA legnagyobb és legnépesebb állama. Partjait legkevesebb négy tenger mossa, aranyló mezői, hófödte csúcsai, kristálytiszta hegyi csermelyei messze földön híresek. Zsíros, fekete termőföldjei páratlan adottságúak, élethozó adományuk pedig az ambrózia, amely ősidők óta terem itt. Michigan-nek saját tava van, amely a Huron és az Erie mellett csak tovább emeli ennek a földi paradicsomnak értékét. Nyáron 12.1 fokos átlaghőmérsékletükkel kellemes hűvöst garantálnak a kánikulában, télen viszont akár 30 fokra is melegedhetnek, így fűtve a tájat.

Az egy főre eső GDP 125ezer dollár évente, ezzel Michigan világelső. Ha független állam lenne, gazdasága alapján az USA és Japán között a 2. helyet foglalná el a világon. Történelme több kötetnyit tesz ki. Itt zajlott a függetlenségi harc és a mexikói-amerikai és a polgárháború valamennyi jelentős ütközete. 1812-ben az angolok is ezt az államot próbálták felégetni, de egyszerűen nem gyulladt meg. Az elnökök közül itt született és tevékenykedett George Washington, John Adams, Thomas Jefferson, Benjamin Franklin(nem kell beírni, tudjuk, hogy ő nem volt elnök), Abraham Lincoln, Jefferson Davis, Franklin Roosevelt, Dwight Eisenhower és a legújabb kis kedvenc, Barack Obama is. Itt fogalmazódott meg a függetlenségi nyilatkozat, itt volt a holdraszállás és a japánok is itt mértek csapást a csendes-oceáni flottára. Az állam leghíresebb intézményei a Yale és a Harvard egyetemek, a Los Alamos-i kutatóintézet, a „Szilikonvölgy” és itt található az Egyesült Államok legmagasabb pontja, a Mount McKinley (a legalacsonyabb Texasban).

Az állam lakói okosabbak, mint Einstein és Arisztotelész összeszorozva és négyzetre emelve. Az áltagos IQ szint a normális 100 helyett itt 156, de a legalacsonyabb mért is 112 volt. A többség természetesen elutasítja a buta középkori vallásos babonákat, és a darwinizmust gyakorolja. Michigan-nek köszönhető valamennyi háborús győzelem 1775-től máig bezárólag. A koreai, vietnámi, szomáliai, iraki kudarcok leginkább annak tudhatók be, hogy ezeket a beavatkozásokat Ironwood-tól Port Huron-ig egy emberként utasította el Michigan, keresztbetéve a sok bunkó nem idevalósi elnöknek. Minden, ami ma jó és haladó, innen származik, beleértve az emberi jogok tiszteletét, a demokráciát, a feminizmust és az abolicionizmust.

Az állam fővárosa Detroit. Ez a sugárzó metropolis a fejlődés motorja, a tudomány és a technika szerelmének gyümölcse. Pompás palotái, nevezetes középületei teszik az egész világon irigyeltté és ismertté nevét. A klasszikustól a legmodernebb üveg-felhőkarcolóig mindenféle, szebbnél szebb kreáció épült fel itt. A város helyhiány miatt olyan ismert épületeket volt kénytelen visszautasítani, mint a Fehér Ház, a Capitolium, vagy a Pentagon, amelyek keserűen kénytelenek voltak beérni Washingtonnal. A város kisebbségei példamutatóan integrálódtak a többséghez. Itt a legkisebb a bűnözés, a gyilkosságok és más erőszakos bűncselekmények száma, valamint a feketék munkanélküliségi rátája.

Nem elég, hogy a város kulturális és történelmi szempontból is hihetetlenül sokszínű, még gazdaságilag is elmondhatja ugyanezt magáról. Az USA ipari termelésének több mint 50%-a köthető az államhoz, és akkor még nem is szóltunk a fenomenális autóiparról, amely a világ legjobb és legfejlettebb gépjárműveit gyártja. Nem elég, hogy nincs ezeknél környezettudatosabb és üzemanyag-takarékosabb jármű, még a dolgozók is példátlan szakszervezeti védőernyőben részesülnek, ha itt óhajtanak munkát vállalni. A vállalatok pénzügyi mérlegére pedig szavakat nem találunk. Még ma, ebben a példátlan pénzügyi és gazdasági válságban is dollár száz meg százmilliárdokkal támogatják a központi költségvetést.

A város környékén született a népszerű és csodálatos sport, a jégkorong, így Detroit méltán nevezi magát „Hokivárosnak”. A Red Wings nyerte eddig a legtöbb Stanley-kupát, és győzelmei száma még a jelenlegi 65-nél is több lenne, ha nem sújtaná őket folyton a liga vezetésének állandó áskálódása és a bíró kar nevetségesen rosszindulatú ítéletei. Kedvelt még a profi kosárlabda, baseball, és az egyetemi futball is – ezt azért ne vegyük olyan komolyan, az amerikai-futball az USA-ban tulajdonképpen csak marginális jelentőséggel bír.

Senkit ne tévesszen meg, hogy Michigan-re mindenki csak gúnyos kacajjal gondol mostanában. Ez csak a magyarosan sárga, undorító irigység. Ennek a csodás helynek csak válogatott rajongói lehetnek, akiket a többség hajlamos beképzelt hiú majomnak gondolni. Nem más ez, mint a minőség iránti igény. Különleges, mindenben a szürke többség felett álló embernek ilyen különleges, egyedülálló hely kell. Geszti Péter mi a faszt szeressen például Wyomingban?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ugocsa.blog.hu/api/trackback/id/tr26985905

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása