HTML

Ugocsa Nobilitas

A nemesek országának nemes sajtója. Kíméletlen őszinteség liberálnáci és nemzetikommunista tollakból. Komolyan.

Arthur „Bomber” Harris

2008.12.07. 03:42 :: Kurtz ezredes

Blogunk ismét elindít egy hiánypotló szériát, megpróbáljuk bemutatni a világtörténelem jó arcait. Kicsit kedveskedünk az érettségire/szigorlatra készülő olvasóinknak – vagy csak egyszerűen a történelem barátainak – így nem egyből a német városnegyedek rémével, hanem egy kis korrajzzal indítunk. Lebilincselőbb lesz, mint Salamon Konrád és népszerűbb, mint Földi Pál.

El sem lehet mondani, mennyi borzalmat hozott az első világháború az öreg kontinensnek – erre terveink szerint külön kitérünk majd a következőkben. Köztudott, hogy a hadviselő felek országainak közvéleménye mennyire odavolt a kezdetekkor. A sok dekadens, semmittevő év után végre háborúznak egy jót és megszorongatják a homokos franciák/barbár hunok tökét. Integetett is a sok lelkes anyuka, ölükben lengette a hurkapálcás zászlócskát a temérdek csöppség, aztán jött a kijózanító pofon, hogy az ellenség géppuskája egy hevederrel lenullázta apucit meg az utca összes többi 18-40 év közötti férfi lakóját.

Nagyjából az ez után következő korszak volt az, amikor a vesztesek még csak-csak hajlottak volna valami revans félére, de a győztesek akkor akartak háborút látni, amikor mi egy teljes olasz bajnoki fordulót. A sok okostojás stratéga azt remélte, a levegő uralásával majd elkerülhető a lenti sárdagasztás és egyik agresszor sem meri megkockáztatni a háborút, ha a hátország tele lesz kezelhetetlen, pánikba esett otthonmaradtakkal. Szerencsétlenségükre a harmincas évek végére egész Európa megtelt A-kategóriás, klasszis agresszorokkal, a technológia is fényévekkel járt a húsz évvel korábbi szinttől, úgyhogy innen üzenjük, ez nem jött be fiúk! Rátérnénk végre a háborúra.

Az első három évre nem sok szót vesztegetnénk, nyilván nem kell elmondani senkinek, hogy Nagy-Britannia végig szívott, mint a torkosborz. A németek kevés kivételtől eltekintve ott ütötték őket, ahol akarták. Villámgyorsan tökegyedül lettek a mindenkit elnyelő ellenséggel szemben. Egyetlen apró kis frontocska keltett reményt angol barátainkban, ez pedig az éjszakai égbolt Németország felett – arra hamar rájöttek, hogy a nappalin esélyük sincs a sikerre. A nagy nehezen beinduló éjszakai bombázó hadjárathoz viszont kissé túl optimistán tekintett a vezérkar. Habár ekkoriban még egész szolid veszteségeket szenvedtek, a dolog nagyon nem ment. A gépek vakon, töksötétben tekeregtek mindenfelé a kontinensen és a németeknek a legnagyobb nehézséget az jelentette, hogy rájöjjenek mi a francot akart támadni aznap éjjel a RAF Bomber Commandja. Amikor aztán ez világos lett végre nekik is, kiborult a bili és a kormányfő valami új, fiatal arcot szeretett volna látni a testület élén. Harrisét.

Churchill – az a vén szeszkazán – rendszerint hülyeséget hülyeségre halmozott, amikor beleütötte azt a ronda bulldog orrát valami katonai dologba.  Ekkor azonban még neki is leesett, hogy kivételesen nem egy buta és agresszív idiótát, hanem egy igazi csiszolatlan gyémántot rejt a brit tábornoki egyenruha. Az 1942 tavaszán a frissen kinevezett Harris – hogy is mondjuk csak cizelláltan – nagy ambicióval és önbizalommal látott munkához. Az „új seprű jól seper” elvet tökéletesen alkalmazva kidobálta az összes lim-lomot a Bomber Command szekrényéből – konkrétan azon ellenlábasait, akik nem látták értelmét az összes német város szisztematikus megsemmisítésének – és nekilátott elképzelései megvalósításához.  Néhány hónap alatt kiderült, hogy seprű helyett valójában egy hipermodern multifunkcionális svéd takarítógép tisztogatja le a térképről az érett piros pöttyel jelölt német városokat. Véget értek azok a napok, amikor az ötvenezer „nácinál” népesebb helyek nyugodtan hajthatták álomra szőke fürtjeiket.

Furcsa módon a következő három évre sem vesztegetünk sok szót, tessék szépen utána olvasni. A lényeget tekintve levonható azért pár tanulság. Harris és csókosai lobbizásának hála Nagy-Britannia elképzelhetetlenül hatalmas nehézbombázó-flottát állított fel. Habár mr Bomber eretneknek tartott mindenkit, aki kételkedni merészelt igazában, mi a kényelmes távlat miatt nyugodtan kijelentjük: Ez a rengeteg bombázó sokkal kevesebb kárt tett a német iparban, mint ahogy a britek legpesszimistább számításai remélték. Ellenben a hazai hadiipart sikerült annyira leterhelni, hogy a létfontosságú harceszközök nagy részét az amcsiktól voltak kénytelenek elkunyerálni. Harris nagy terve szépen haladt, és az idő múlásával lassan kezdett beteljesedni. Nagyvonalúan nézzük most el, hogy 1944 végére két dolog egészen biztosan nem sok volt Európában, épen maradt német város és a 30 harci bevetést – ennyi kellett a Hawaii-i áthelyezéshez – túlélt brit bombázószemélyzet. A bombázóbárót nem igazán hatották meg a saját veszteségek – pedig higgyük el, tényleg nem sok fontos embernek tetszett, hogy a Holloway börtön siralomházát többen túlélik, mint egy szaros lövészi beosztást egy Lancaster végében – az ellenség veszteségei meg aztán annyira sem. Nagy-Britannia már ekkor volt olyan szabadelvű humanista, hogy komoly ellenzék kezdett szerveződni a hadjárat ellen. Egy nagyobb akció után erőre kaptak, aztán elhalkultak a hangok. A balhé akkor tört ki, amikor a győzelem küszöbén Harris úgy gondolta, ideje seggére verni a sok raktáron levő cuccnak, nehogy már szégyenszemre békeidőben járjon le a szavatossági idejük. Irány Drezda! Ami ezután történt, abból csak tanulhat minden beszari magyar edző, amikor a csapattulaj meg az elnök akarja kiválasztani hétvégére a balhátvédet. Hősünk addig is igen makacs volt, de most teljesen kiakadt. Őt nem érdekli. Rághatja a fülét Churchill, vicsoroghat rá az összes kormánytag, meg tiltakozhat a sok köcsög pacifista munkáspárti az alsóházban, neki itt nem dirigál senki, vastagon szarik rájuk. Este megint küldi az armadát Drezdára, aztán ha az összes helyi bölcsőde meg anyatej-elosztó holnapra beltartalommal együtt elszenesedett füstölgő kupac lesz az nem az ő gondja. Amennyiben nem tetszik, nyugodtan váltsák le, de amíg ő ül a főnök székében, addig a bombázógépekkel bombákat fognak szórni. A sok szarkavaró intrikus a flottánál meg a hadseregnél élje ki magát, azokat úgyis mind dilettáns idióták vezetik. Természetesen a politikus alávalóan gyáva egy népség, így Harris a helyén maradhatott, a győzelem napja után azonban – mint kötelességét megtett mór – mehetett a fenébe. Nemcsak hogy ráhúzták a vizes lepedőt, de egy szaros emlékérmet sem csináltak a hadjáratnak – pedig még annak a ritka barom Montgomerynek a seggét is csontig kinyalták – nem csoda hát, hősünk puffogva lépett le meg sem állva Dél-Afrikáig.

Most pedig engedtessék meg, hogy némi igazságot szolgáltassunk. Harris ugyanis, mint negatív figura vonult be a köztudatba, pedig többször is elmondta érthetően; Ő aztán kurvára nem csinált semmilyen háborút, az a politikusok alkotása. Neki pusztán annyi a dolga, hogy felméri a lehetőségeket és a szóba jöhető módszereket, és ezeket alkalmazza. A rendelkezésre álló dolgokból ezt lehetett kihozni, mást nem. A másik dolog, ami miatt mi a jó arcok közé helyezzük, az a remek humora. Ha egy ötvenessel később születik, tuti ő lett volna a 7. Monty Python tag, ennyi abszurd poén és anekdota senki máshoz nem köthető a korszakból. Nézzük el neki, hogy erősen túlbecsülte a bombázások jelentőségét, igazából senki sem tudta, hogy működik ez a dolog, csak nagyon a vége felé kezdtek kapizsgálni valamit belőle. Amúgy pedig, nem vitatva a kémek szerepének fontosságát, blogunk ezen a helyen protestál a történelem igazságtalansága ellen. Természetesen izgalmas dolog kihámozni – két szakébűzös böfögés között – valami fehér ember számára érthetetlen motyogásból, egy egész világbirodalom számára kincset érő információmorzsát, ezt nem vitatjuk. Viszont mégsem járja, hogy az összevissza kefélés, a masszív vedelés meg az édesded látomásokba ringató ópiumfelhő néha még egyesével is hatékonyabb fegyver – nemhogy együtt – mint ezer darab, mindenféle spéci gyilkolóeszközzel telepakolt, a repülőtér sarában szügyig süllyedt nehézbombázó.

Köcsög történelem…

Amit nagyon ajánlunk az informálódáshoz: Max Hastings: Bombázók

 

24 komment

Címkék: történelem háború politikusok arthur bomber harris

A bejegyzés trackback címe:

https://ugocsa.blog.hu/api/trackback/id/tr51808699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

EZmegaz 2008.12.07. 09:52:07

Bravo! Innen már nincs lejjebb! Harris egy idióta tömeggyilkos volt, aki harcászati célok nélkül, kizárólag a sértett önérzet és a primitív bosszúvágy kielégítésére bombáztatta a teljesen védtelen német városokat. Ha a történelemben elmondható volt az, hogy örgegek, gyermekek, asszonyok, na akkor ez az a helyzet volt.
Várom mikor elmélkedtek Mengele hősiességén,Sztalin és Pol Pot humorán.... Nekik is volt!

Neutral 2008.12.07. 10:00:31

Arthur Harris egy szarházi gyilkos volt, bűnei ugyanúgy védhetetlenek, mint a nemzetiszocialista rezsim által elkövetett atrocitások. Nőket és gyerekeket mészárolt le a levegőből, ennyi volt az ő "munkája". Persze a történelmet a győztesek írják, úgyhogy végül mégiscsak ők mentek Nürnbergbe háborús bűnökről papolni, pedig okosabbak lettek volna, ha kussolnak.

Noxin 2008.12.07. 10:57:17

Azért a V2 pilótanélküli rakéták sem az angliai ipartelepeken, hanem a városokban robbantak. Ha akkor nem csinálnak valamit az angolok, akkor ma Németország lenne Európa neve. Az akkor háború volt, a genfi egyezmény (ha volt már akkor) a hadifoglyokról meg a civil lakosságról egyik oldalt sem érdekelte.

tbarak 2008.12.07. 10:59:35

Persze Harris gyilkos volt, bezzeg a náci bombázók akik évekkel korábban elkezdték városok porig bombázását hősők voltak (Guernica, Varsó, Coventry, London szabad célpontok, csak német városokat tilos bombázni...)

Bergeroth 2008.12.07. 11:01:48

Akkor ezek szerint ő jobb ember lett attól, hogy ugyanúgy lesüllyedt egy olyan szintre, ami mindenki által elítélendő?

tx 2008.12.07. 11:09:42

Leírtad, h miféle hibákat vétett, de nem tértél ki rá. Leírtad, h milyen remek andekdoták fűződnek a nevéhez, de egyet sem meséltél el... olyan a poszt, mint egy hosszú előszó, regény/beltartalom nélkül... Ezen a félirodalmi szalébűzös jelzők sem segítenek. Bocs :)

tx 2008.12.07. 11:10:30

szaKé... még reggel van

AnyádnakPalánkot (törölt) 2008.12.07. 11:13:28

háború volt..
innen nézve persze, hogy őrült

AnyádnakPalánkot (törölt) 2008.12.07. 11:15:16

háborúban picit megváltozik az ember gondolkodása. előjön belőle a szadista öszöntlény (aki amúgy mindenkiben benne él, csak jól elbújik)..
azé' arra kíváncsi vagyok, ki lesz a következő "jó arc".. göbbels? himmler??

Neutral 2008.12.07. 11:23:14

tbarak - ha komolyan gondolod, akkor nem érdemes veled vitatkozni, ha viszont ironizálsz, akkor meg nem jogos, hiszen senki sem mondta, hogy Göringék hősök voltak, az ő szőnyegbombázásuk is elítélendő, csak míg Göringet el is ítélték a háború után, addig a másik oldal háborús bűnöseit nem.

Noxin 2008.12.07. 11:39:01

Ezpont olyan vita, hogy ha valaki az otthonodban késsel fenyegetőzik, használhatsz-e pisztolyt ellene?
Az angolokat (és Európát) megtámadták a németek. Konkrétan tűzzel-vassal irtották a többi népet, az oroszokat, franciákat, angolokat. Rakétákkal bombázókkal mindennel.
Tessék, mi a megfelelő válaszlépés? Azt mondjuk ejnye-bejnye ne csináljátok kedves németek?
Örüljetek, hogy kimaradtatok a háborúból és nem kell ilyen döntéseket hoznotok, és bizzatok benne, hogy ne is kelljen.
Nem nem védem a fickót, de nézzetek meg a londoni bombázások fotóit. Ha valaki megtámadná a családotokat, akkor minden eszközt megragadnátok, hogy megvédjétek akármilyen törvénytelen eszközzel.

-ZR- 2008.12.07. 11:40:48

A háború nem teadélután, leolvad a kultúrnemzeti máz...

Neutral 2008.12.07. 11:50:17

Noxin - nem jó a hasonlat, mert az angol bombázók nem a német pilótákat bombázták le, hanem civileket. Tehát akkor már inkább azt mondhatnánk, hogy ha valaki az otthonodban késsel megöli a húgodat, akkor jogod van-e neked is megölni az ő húgát késsel, a saját otthonában? Véleményem szerint nem.

Neutral 2008.12.07. 12:00:14

Válaszolva az általad felvetett kérdésre, a megfelelő válaszlépés az ellenség országát fegyveres harccal elfoglalni, hadseregét lefegyverezni, a lehető legjobban megkímélve a civil lakosságot. A szőnyegbombázásoknak egyébként sem volt katonailag semmi értelmük, hiszen 1944-1945ben már nyilvánvaló volt a Német Birodalom veresége. Ahogy EZmegaz is megfogalmazta, ez egyszerűen csak valami primitív bosszúvágy kielégítését szolgálta, akárcsak a vörös hadsereg katonái által elkövetett undorító bűncselekmények.

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2008.12.07. 12:05:10

Nem értem. Mi köze a blog címének ehhez a témához? Mi a célja a blognak?

sunshinetrip 2008.12.07. 12:15:18

Kedves Cikkiro,

A stilusod pontosan olyan, mint az egyik mult heten olvasott harmadikos gimis dolgozate. Kerlek keresd meg az ajtot, es kivulrol csukd be.

A tartalomrol viszont egyszeruen nem erdemes beszelni:D Dobbenetesen buta vagy, de legalabb vegre rohogtem egy jot..

Koszi!

Eastbay 2008.12.07. 12:18:23

Neutral, csak a Te véleményed, meg a ma divatos "jajszegénygyilkosnakisvannakjogai" elvek szerint nem. Az emberiség első jópárezer évében joga volt a népnek valamifajta bosszút állni, csak az utóbbi évszázadban tartják el a gyilkost az áldozatok pénzén.
És igen, egyszerű vagyok, mielőtt még elkezdenétek a szokásos dumát:)
AH for prez:D

ksion 2008.12.07. 12:46:14

"Persze Harris gyilkos volt, bezzeg a náci bombázók akik évekkel korábban elkezdték városok porig bombázását hősők voltak"

Barom vagy, nincs GYILKOS és GYILKOS között különbség.

Te gondolom az a tipus vagy h "bármilyenszaraMSZPcsakFIDESZne"/"bármilyenszaraFIDESZcsakMSZPne",
gratulálok.

Neutral 2008.12.07. 13:31:54

Eastbay, én nem mondtam, hogy a gyilkosnak is vannak jogai, sőt a gyilkosokat meg kell büntetni, ebben egyetértünk. Csak látni kell, hogy itt ki a gyilkos és ki az áldozat. A drezdai asszonyok és gyerekek áldozatok, Harris pedig gyilkos és ugyanígy a londoni asszonyok és gyerekek áldozatok, Göring pedig gyilkos. Nincs különbség és egy szűk réteg (a nemzetiszocialista politikusok) bűnei miatt nem lehet egy egész népet, főleg fegyvertelen civileket büntetni.

Kurtz ezredes · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2008.12.07. 13:32:25

Az egész szerkesztőség nevében üzenem, hogy kurva jók a kommentek, csak így tovább, mi remekül szórakozunk némelyiken. Neked külön köszönet jár ksion, Gudea enszi most bukta el a külön kis fogadásunkat, én mondtam neki, hogy fél nap se kell, és eljutunk Bomber Harristől a FideszMszp-ig.

Turulultra · http://TURULULTRA 2008.12.07. 13:39:42

VESZEN TRIANON..ÉLJEN A GÁRDA ÉS A KEVERT..AKIK EZT AZ OLDALT ÍRJÁK HAZAÁRULÓK ÉS NBH ÜGYNÖKÖK, AKIK AZT A CÉLT KAPTÁK A KOMCSIKTÓL HOGY ALÁÁSÁK SZENT HARCUNKAT A HAZA FELEMELÉSÉÉRT..

Bergeroth 2008.12.07. 14:26:39

Megfigyeléseim a következők:

Elindul egy blog, ami mondjuk a főzési technikákkal foglalkozik. Nagyjából 10-12 komment után eljutnak oda, hogy politika, és megjelennek az ilyen barmok mint Turulultra.

Elindul egy blog, ami mondjuk a varrási technikákkal foglalkozik. Nagyjából 10-12 komment után eljutnak oda, hogy politika, és megjelennek az ilyen barmok mint Turulultra.

Elindul egy blog, ami mondjuk a téli gumik lecserélésével foglalkozik. Nagyjából 10-12 komment után eljutnak oda, hogy politika, és megjelennek az ilyen barmok mint Turulultra.

Elindul egy blog, ami mondjuk a hangszórók rezonanciájával foglalkozik. Nagyjából 10-12 komment után eljutnak oda, hogy politika, és megjelennek az ilyen barmok mint Turulultra.

Valami hihetetlenül unalmas már. De tényleg!

Eastbay 2008.12.07. 14:53:12

Bergeroth: Welcome to Hungary!
Neutral: A háborúk nem az emberségről (pláne nem jogokról) szólnak. Feltételezem, aki nem így gondolta el is bukta a háborúját. Ami Harris-t illeti, szerintem tökéletesen indokolható amit tett, még ha nem is különbözteti meg a náciktól. Az nácik a német lakosságból (is) merítettek erőt, akár akarták a németek, akár nem. Harris gondolom el akarta vágni/megtörni a potenciális utánpótlásaikat, ezért állt neki irtani a civileket is.
A Warcraft-ban te is előbb a parasztokat állsz neki gyakni, nem?:)

Neutral 2008.12.07. 17:55:56

Igen, de ugyanez az érvelés elsüthető a másik oldalon is: A németek bombázásai tökéletesen indokolhatók, hiszen az ellenség is a lakosaiból merített erőt, ők dolgoztak a gyárakban és az ő fiaik mentek a frontra és a gondolatmenetnek az a vége, hogy igazából mindenki helyesen cselekedett. Itt van néhány adat a német veszteségekről:
meghalt a 3 250 000 katonája, a légitámadások során mintegy 300 000 polgári lakos, a keleti területekről pedig eltűnt 2 550 000 német ez összesen a lakosság 10%-a.
A háború kezdetén a német lakásállomány 16 000 000 lakásból állt, ebből a háború végére 5 000 000 megsemmisült, 3 500 000 károkat szenvedett. A szövetségesek 131 város ellen intéztek légitámadásokat, 7 500 000 embernek nem volt fedél a feje felett a háború végén! Megsemmisült továbbá a közlekedési létesítmények 40%-a, a termelőüzemek 20%-a, az iskolák 50%-a.
Világosan látszik a számokból, hogy a légitámadások során nem a német (hadi)ipar elpusztítására törekedtek, hanem sokkal inkább az ártatlan civil lakosság terrorizálására.
(a számok a 20. század krónikája c. könyvből valók, tehát hiteles forrásból)
süti beállítások módosítása